Catalin Tircolea | Panflute in music – Nai in muzica

Panflute, Piano, Violin and Synth in Jazz

Biografie

Este născut în Bucureşti, într-o familie cu puternice şi declarate înclinaţii artistice (mama, primă balerină a Ansamblului Naţional Rapsodia Română, tatăl, violonist şi dirijor). Astfel, încă de la vârsta de cinci ani el şi-a fãcut simţită prezenţa pe micul ecran interpretând la vioară un Menuet de Mozart.

Deşi studia vioara la Liceul de muzică, la 17 ani Cătălin Târcolea este atras de nai şi adoptă acest instrument ca principal instrument al carierei sale. În paralel cu vioara şi naiul, Cătălin Târcolea cânta şi la pian, instrument pe care-l va studia ca instrument secundar în timpul studiilor de specialitate, compoziţia, pe care o absolvã la Academia de Muzicã CIPRIAN PORUMBESCU în 1979.

Cătălin Târcolea a susţinut numeroase turnee de concerte şi înregistrări atât în ţară cât şi în străinătate.A participat la show-uri TV precum RONDUIT TOURNEE şi TED SHOW în Olanda, THE HANK PLANTE SHOW în Houston, Texas, USA, OBJECTION TV Show difuzat de reţeaua TBS Tokyo, Japonia, show-ul TV special conceput pentru C.Târcolea, NAIUL BINE TEMPERAT, realizat de regretatul Tudor Vornicu, Ileana Vlad şi regizat de Andrei Brădeanu, precum şi numeroase alte apariţii TV în ţară şi străinătate.

A colaborat cu numeroşi muzicieni  şi artişti de prestigiu din ţară şi din străinătate precum: Toni Iordache, Ion Dragoi, Marin Chiser, Johnny Raducanu, Ramon Tavernier, Richard Oschanitzky, Ştefan Sileanu, Ion Caramitru, Leopoldina Bălănuţă, Kurt Hauenstein (Supermax), Rick van der Linden (Ekseption) 3 albume ( primul album “ Variations” înregistrat în 1978 a fost considerat o premieră mondială, dat fiind combinaţia instrumentelor nai şi sintetizator, combinaţie folosită pentru prima oară în istoria muzicii), Sergiu Comissiona, Luis Bacalov deţinător al premiului Oscar, etc. Până în prezent discografia lui CT cuprinde 24 de albume.

null

Este primul care a introdus naiul in jazz, albumul său de debut “Panpipe In Jazz”, editat de Electrecord în anul 1978, fiind un exemplu în acest sens. Alte exemple ar fi cele 7 albume de jazz cu nai, pe care muzicianul le-a realizat până acum, precum şi participarea sa la numeroase festivaluri de jazz, cum ar fi Festivalul Internaţional de Jazz Praga 1984, alături de nume precum Buddy Rich, Cecil Taylor, Arturo Sandoval, Didier Lockwood etc.

null

În 1985 efectueazã un turneu de şase luni în SUA unde în afară de cursuri de predare a naiului pe la diferite campus-uri de vară ale unor universităţi americane, are prilejul de a susţine un concert (al sfârşitului stagiunii 1985) cu Orchestra Simfonicã din Houston, dirijată de maestrul Sergiu Comissiona, care îl considerã pe Cătălin Târcolea “…un muzician de mare versatilitate…” Acest concert a fost descris de presa de specialitate drept “Senzaţia întregii stagiuni”.

În 1990 a fost invitat pentru a treia oară în Japonia unde cooperează cu firme precum Korg şi Yamaha.

Cu KORG realizeaza sesiuni speciale de sampling a naiului. Cu Yamaha realizeazã prima înregistrare audio tridimensională pe care aceastã firmă a prezentat-o la Târgul de Toamnă Tokio 1990.

În 1992 îi apare al 14-lea disc din discografia sa, albumul solo Dr. Music, unde Cătălin Târcolea în calitate de compozitor, aranjor, interpret şi producător combină sunetele electronice cu cele acustice într-o varietate de genuri muzicale, pe scurt denumite fusion music.

null

Între 1991 şi 1995 este prezent în calitate de compozitor la multe festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

În 1994 apare cel de al 15-lea album Colinde (prima ediţie) la CiTy Music, album ce conţine cele mai cunoscute colinde tradiţionale româneşti şi care se vrea o simbiozã a celor două mari sisteme muzicale, occidental şi oriental, respectiv tonal, modal.

În cotidianul Meridian, binecunoscutul muzicolog Viorel Cozma scria în legătură cu acest album: “Cătălin Târcolea nu s-a mulţumit cu citarea melodică, ci a încercat sã împrumute fiecărei colinde o haină armonică inedită, şi o formã complexă, amplă, polifonică, orchestrată cu o rară fantezie coloristică, paleta timbrală inedită a sintetizatorului, străbătută de glasul particular, învăluitor al naiului, conferind fiecărei piese un farmec nebănuit”.

În 1996 Cătălin Târcolea a scris muzica pentru douã seriale TV (difuzate de RTL), muzica pentru piesa Dansul sergentului Musgrave de John Arden, piesă realizată de Teatrul Mic, sub direcţia regretatei Leopoldina Bălănuţă, a scos cea de a II-a ediţie a albumului Colinde şi a participat la realizarea coloanei sonore a filmului La Tregua-Armistiţiul a celebrului cineast Francesco Rosi, având-ul în rolul principal pe John Turturro. Cătălin Târcolea a interpretat la nai temele muzicale principale ale filmului, scrise de celebrul compozitor Luis Bacalov, câştigãtor al premiului Oscar 1996.

Din 1998 şi pâna în prezent, Cătălin Târcolea a dus o bogată activitate componistică şi pianistică. Astfel, în 1998 Cãtãlin Târcolea a iniţiat un nou proiect muzical intitulat ALTER EGO” , proiect materializat într-un album realizat de Zone Rec. cu titlul “ X – TREME ”. Pe acest album el semneaza în calitate de compozitor, orchestrator, pianist, programator şi producător (regizor muzical).

În 1999 primeşte Premiul UCMR pentru cea mai buna piesă de jazz, „Samba Del Rio.

null

Colaborând cu mari producători precum: PETER HAUKE( cel care a lansat şi produs grupuri precum: NUKLEUS, SCORPIONS, TANGERINE DREAM, etc.), JACK LANCASTER( cel care a produs muzică cu artişti precum: GARY MOORE, PHIL COLLINS, STEPHANE GRAPELLI, HANS ZIMMER, JACK BRUCE, BRIAN ENO , VANGELIS, etc.) şi ROB & FERDI BOLLAND (care au scris şi au produs muzică pentru STATUS QUO – “We’re In The Army Now” şi FALCO – “Amadeus”, printre altţii, Cătălin Tîrcolea şi-a îmbogăţit experienţele muzicale, nu numai ca interpret, dar şi ca producător muzical, el demonstrând acest lucru prin albumele sale realizate din 1979 şi până în prezent. Deci se poate vorbi de C. Târcolea ca de un artist complex, care este deopotrivă compozitor, orchestrator, naist, pianist (claviaturi), programator, producător muzical şi inginer de sunet.

null

În 1999 C. Târcolea a compus şi produs albumul “Eu Sunt Mona” al cântăreţei de patrusprezece ani SIMONA NAE. Este membru al Uniunii Compozitorilor din anul 1990, şi membru al Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film (UARF).

În anul 2000, printre alte activităţi muzicale, cum ar fi susţinerea unor recitaluri alături de trio-ul său de jazz, C.Târcolea a compus şi produs un album pentru o altă cântăreaţă de cincisprezece ani, ANNABELLA.

În 2003, C.Târcolea a lansat cel de-al 17-lea album din cariera sa discografică, album care se intitulează “Standards ” şi care cuprinde,  pentru prima dată în istoria muzicii, standard-uri de jazz cântate la nai.

În decembrie 2004 (data apariţiei în magazine: feb.2005),  cel de-al 18-lea disc din cariera sa discografică este realizat de către casa de discuri „ELECTRECORD”, album ce se intitulează: “CĂTĂLIN TÎRCOLEA & ALTER EGO – EZ4U” şi cuprinde versiuni orchestrale originale ale unor celebre teme de jazz şi pop. C.Târcolea evoluează ca pianist, aranjor şi producător muzical, alături de grupul său “Alter Ego” care îi are ca invitaţi printre alţii pe: Nico, Ioana Hărţescu, Florin Ochescu, Sorin Romanescu, Cristi Soleanu, Berti Barbera ş.a.

2006 a fost anul producerii şi apariţiei DVD-ului “The Essence of Panflute”. Primul volum adevărat şi cuprinzător ce conţine sunete de nai ce pot fi folosite pe orice fel de claviaturi/synth/computer. O premieră mondială a genului, el devenind astfel primul muzician “virtual” al naiului. Produsul a fost distribuit de celebra firmă “Best Service”.

În decembrie 2007 lansează albumul “Synvionai” (cel de-al 19-lea), album care primeşte în martie 2008, premiul UCMR pentru cel mai bun disc de jazz al anului 2007.

Albumul “COLINDE” al lui Simona Nae, produs de C. Tircolea, a fost realizat în 2008, iar albumul “COLINDE PENTRU MAMA”, al lui Mirela Zafiri, produs tot de C. Tîrcolea, a ieşit pe piaţă către sfârşitul anului 2009.

În noiembrie 2010 apare cel de al doilea volum din  trilogia Synvionai”, şi al douăzecilea din discografia sa, album intitulat “Synvionai II”. Produs de C. Tîrcolea şi distribuit de E-media, acest album a fost distins in februarie 2011 cu Premiul  UCMR pentru cel mai bun disc de jazz al anului 2010.

2012 este anul apariţiei celui de al treilea volum al proiectului “ALTER EGO”, iniţiat în 1998 şi cel de al douăzecişiunulea în discografia artistului, album în care apar artişti precum: Macke, Nico, Berti Barbera, Simona Nae, ş.a..

În decembrie 2013 apare “SYNVIONAI 3″ cel de al  treilea volum al trilogiei “SYNVIONAI” , şi cel de al douăzecişidoilea în discografia sa. Albumul produs de autor are ca invitaţi nume celebre precum: Decebal Badilă, Cristian Soleanu, Eugen Popescu-Doreanu, Nicu Patoi, Silviu Albei, Phil Davies, Michael Pontelli, etc..

În martie 2015 primeşte Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru cea mai bună piesa muzicală din 2014, “Străini în Noapte”, interpretată de celebrii actori Florin Piersic şi Medeea Marinescu, versuri Elena Russo.

Tot în 2015 termină poemul simfonic “Fiul Omului”.

În 2016 termină cvartetul de coarde “Elucidări” şi piesa pentru orchestră simfonică “Părăsirea Isonului”.

Piesa pentru orchestră simfonică “Departe de Ison” este terminată în 2017.

În 2018 Muzeul Naţional “George Enescu” împreună cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a organizat în Aula Palatului Cantacuzino (sediul UCMR şi a Muzeul Naţional “George Enescu”) un Profil Componistic Cătălin Tîrcolea”. Cu această ocazie s-au cântat lucrări ale compozitorului din genurile cameral, pop, jazz şi simfonic.

Tot în acest an a apărut cel de al douăzecişitreilea album al carierei sale discografice. Albumul “Life as a Sound”, care cuprinde lucrări pentru pian solo, pentru violoncel şi pian şi vioară şi pian, precum şi un cor, toate piesele fiind scrise într-un registru liric de profundă meditaţie. Albumul a apărut la un an după trecerea la cele veşnice a mamei sale Elena Russo.

În martie 2019 primeşte Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe 2018, pentru cea mai bună piesă de jazz “Daksha”, de pe albumul “Synvionai 3”.

În acelaşi an apare cel de al douăzecişipatrulea album din cariera sa discografică şi primul său album de pian solo de jazz. Albumul “Feel the Love”.

Deasemeni in acelaşi an, în octombrie, apare cel de al douăzecişicincilea album al lui Cătălin Tîrcolea, “My Chamber”, album ce cuprinde majoritatea lucrărilor sale camerale.

Pe 27 noiembrie 2020 a apărut cea mai importantă lucrare a lui Cătălin Târcolea, poemul simfonic “Fiul Omului”, materializat într-un album cu acelaşi titlu. Este cel de al douazeci şi şaselea în discografia artistului.

“Ison” este al douăzecişişaptelea album al lui Cătălin Târcolea şi a apărut în mai 2021. Cuprinde tripticul simfonic “Părăsind Isonul”, “Departe de Ison” şi Înapoi la Ison”, precum şi cvartetul de coarde “Elucidări”.

În noiembrie 2022 apare un nou album, cel de al douăzecişioptulea în discografia artistului. “Nostalgia Paradisului” este cel de al treilea album cu muzică simfonică, dupa “The Son Of Man” 2020, şi “Ison” 2021. Invitata specială a albumului este soprana Andreea Carmen Marin.

În noiembrie 2023 apare noul album “Lelitz A Jazz”, cel de al douăzeci şi nouălea în discografia artistului. Piese precum “I Heard Django”, “Hop U 2”, “Latin Heart”, “Str8 No Jokes”, “ Grooving Nah, Nah, Nah”, etc., dau un colorit foarte special albumului, cu mult dinamism, emoție, caldură și multiple solo-uri spectaculoase. Este un album de jazz, în care figurează stiluri precum: fusion, classic jazz, latin jazz, r&b jazz, hip-hop jazz, funk jazz, crossover, ballads, etc..

Printre invitaţii speciali ai acestui album se află Decebal Bădilă, Nicu Patoi, Simon Phillinganos, Michael Pontelli, Guillerme Sanchez, Dana Caraman, Phil Davis şi City Horns Section.

Catalin Tircolea | Create your badge

code psn gratuit